Zahraničná prax na Cypre

12.11.2024 19:45
Zo školy

Autor : Erik Balog, SOŠ obchodu a služieb, Stavbárska, Martin

Späť na články autora

V minulom školskom roku 2023/2024 sme mali možnosť v júni vycestovať na našu prvú zahraničnú prax na Cyprus. Z tretieho ročníka zo študijného odboru čašník/servírka a kuchár sme odišli štyria spolužiaci Erik Balog, Kristína Dudová, Patrik Kolár a Sabina Medeková. Všetci sme spoločne pracovali v hoteli Olympic Lagoon a teraz by sme vám chceli opísať naše skúsenosti:

Moje meno je Erik Balog a na Cypre, rovnako ako moji spolužiaci som bol 4 mesiace. Učím sa v odbore kuchár a mal som to šťastie, že som si svoj odbor mohol vyskúšať aj počas tejto zahraničnej praxe. Mal som zaradenie do studenej kuchyne, kde som každý pracovný deň pripravoval jedlá ako sendviče, šaláty a iné. Bol som rád, že som si mohol vyskúšať prácu v hoteli a tak zažiť atmosféru, ktorú ponúka hotelová kuchyňa, zhon a spolupráca s kuchármi, ktorí sú v danej práci už niekoľko rokov.

Volám sa Patrik a z môjho uhla pohľadu bola prax na Cypre veľmi zaujímavá a čiastočne aj zábavná. Naučili ma tam mnoho vecí. Byť sebestační, zodpovední ku veciam a k robote, taktiež byť dochvíľni a robiť si prácu na 100%. Ja som bol zaradený v kuchyni, ktorá pripravovala pre hostí raňajky.

Volám sa Kristína a bola som v zaradená do poobednej zmeny, takže som sa zúčastňovala na príprave večerného občerstvenia, ktoré bolo podávané vo forme bufetu. Moja robota obnášala priamu účasť na príprave pokrmov pre hostí, hlavne dokončovanie cestovín a ich servírovanie. 

Všetci sme sa zhodli na tom, že daná prax nám pomohla rozšíriť obzory a ak by bola možnosť opäť by sme sa na Cyprus ako študenti vrátili.

Fotogaléria k článku