Hokkaido
10.12.2019 21:01
Zábava
Autor : Stanislava Arbetová, Stredná športová škola Kožušnícka 2 , Trenčín
Tekvica je typickou zeleninou v období jesene. Ba aj viac ako len jesene – ak ju samozrejme skladujeme v chládku pivnice. Tentoraz sme si pre prípravu už tradičnej aktivitky v našom intráku vybrali obzvlášť druh tekvice hokkaido. Existuje mnoho variácii ako pripraviť hokkaido polievku a zdraviu prospešných látok v hokkaido tekvici existuje ešte viac.
Táto polievka je vitamínová bomba pre podporu syntézy vitamínu A v tele. Zložky v nej nám zaručia ochranu organizmu pred infekciami, chorobami zraku, antioxidačnú aktivitu, podporujú správne delenie buniek a diferenciáciu tkanív. Ak má tekvica ešte mladé jemné semienka je výborné ich použiť do polievky ako zdroj zinku. Nájdeme v nej však aj vitamíny B, C, E a K, ale aj železo, draslík, fosfor, kyselinu listovú a mnoho iného. Hokkaido tekvica je dobrá pre trávenie, odporúča sa pri kardiovaskulárnych problémoch, ako prevencia voči rakovine hrubého čreva. Odporúča sa diabetikom aj tehotným ženám. A práve pre tieto jej pozitívne vlastnosti sme sa rozhodli pripraviť z nej chutnú polievku. Dali sme si záležať aj na servírovaní a polievku sme ozdobili strúhaným syrom a krutónmi.
O tom, že sa vydarila svedčí prázdny hrniec, v ktorom polievka nestihla ani vychladnúť.