Moje prvé polročné skúšky
04.02.2020 13:25
Zo školy
Autor : Matej Remenár, SOŠ obchodu a služieb, Stavbárska, Martin
Moje prvé polročné skúšky
13. januára sa uskutočnili polročné skúšky odboru hotelová akadémia, triedy I. HA. Každý z nás si vybral svoj obľúbený recept, ktorý však musel spĺňať určité kritéria a musela ho schváliť pani majsterka Humená. Po schválení sme si rozrátali suroviny na dané porcie. Potraviny si každý v predstihu kúpil sám.
Ja som si na skúškach pripravil bravčovú panenskú so šampiňónovou omáčkou a opečenými baby zemiakmi. Toto jedlo som si vybral, pretože mi veľmi chutí. V súčasnosti je tiež veľmi vyhľadávané v reštauráciách. Už pri začatí prípravy daného pokrmu pre komisiu sme si všetci povedali, že základ je všetko robiť s kľudom. Všetkým sa nám pracovalo veľmi dobre a v kuchyni vládla priateľská atmosféra. Krátko pred desiatou hodinou sme usadili našu komisiu, ktorá neskôr ohodnotila nami pripravované pokrmy. Každý z nás opísal svoj pokrm, postup prípravy a taktiež aké suroviny použil. Komisii jedlá chutili a nemali žiadne výhrady. Bola to pre nás najväčšia odmena. Na konci sme sa poďakovali našej pani majsterke a tiež hodnotiacej komisii. V ten deň sme všetci odchádzali domov s novou skúsenosťou a s dobrým pocitom.
Bravčová panenská so šampiňónovou omáčkou
Suroviny na 3 porcie:
500g panenka (v celku),
soľ, čierne korenie mleté, olivový olej,
500g šampiňóny,
50g slaninka,
200ml šľahačková smotana,
1ks väčšia cibuľa,
1/2ks hubový bujón,
Postup:
• 1. Rúru si zapneme na 180 stupňov.
• 2. Cibuľu a slaninku si tiež narežeme na jemno. Šampiňóny si očistíme a nakrájame na plátky.
• 3. Mäso si umyjeme osušíme, potrieme olivovým olejom a dostatočne okoreníme a osolíme z každej strany.
• 4. Panenku si na panvici sprudka opečieme z každej strany asi minútu. Potom ju preložíme na plech a v rúre ešte pečieme cca 8-10 minút (záleží od hrúbky panenky).
• 5. Zatiaľ si pripravíme omáčku. Na panvici si vo výpeku opražíme narezanú slaninku, pridáme cibuľu a opražíme ju do sklovita.
• 6. Do cibule pridáme šampiňóny, podlejeme ich hubovým vývarom (1/2 kocky rozpustená v 100 ml vody), okoreníme, osolíme podľa chuti a dusíme do mäkka.
• 7. Pred koncom dusenia posypeme hl. múkou, ešte chvíľu popražíme, podlejeme smotanou, prevaríme a podávame.
• 8. Panenku po upečení zabalíme do alobalu a necháme 10 min. oddychovať.
• 9. Panenku nakoniec nakrájame na hrubšie plátky, a podávame so šampiňónovou omáčkou a opekanými zemiakmi.
Dobrú chuť !!!