Zmrzlina

17.10.2019 14:14
Kultúra a umenie

Autor : Eva Uhalová, ZŠ Hlavná, Družstevná pri Hornáde

Späť na články autora

Milí čitatelia, tento článok pre vás napísala žiačka VI.A triedy Veronika Peterová.

Z pohľadu dieťaťa

Veľa detí má veľmi rado zmrzlinu. Preto, keďže som dieťa, tak mám tiež rada zmrzlinu. Viem, že na celom svete je cez milión príchutí niektoré sú obyčajné (banán, jablko, melón...) ale niektoré, keď to mám tak povedať, sú geniálne šialené (Cola, Sprite, Snickers...). Niektorí predajcovia zmrzliny sú zase aj takí klamári, používajú rôzne názvy, čo im priláka zákazníkov (ruža(punčová),fialka(čučoriedka)).

História

Pred vynálezom chladničiek bola zmrzlina ručne vyrábaný luxus. Prísady sa vložili do miešadla, ktoré bolo umiestnené vnútri nádoby naplnenej ľadom a slanou vodou (soľ pomáha ľadu pohlcovať teplo, takže ochladí zmes pod bod mrazu). V 20. rokoch však komerčné mraziace boxy umožnili masovú výrobu, zrodil sa zmrzlinársky priemysel.

Súčasnosť

Predtým sa zmrzliny vyrábali v mliekarňach, dnes sa vyrábajú v zmrzlinárňach. Býval to mliečny výrobok z mlieka a smotany, v súčasnej dobe je kvalitná zmrzlina vzácnosťou. Výrobky, ktoré sa objavujú na pultoch pod označením „zmrzlina“ sú prevažne mrazené krémy, na ktorých výrobu sa používajú rastlinné tuky (výrobky z rastlinných olejov a tukov sú lacnejšie). Pre priemyslovo vyrábané zmrzliny sa používajú rôzne príchute, ktoré obsahujú napr. sušené mlieko, guárovu gumu, stabilizátory, aromatické látky prírodne identické a farbivá.

Zmrzlina a zdravie

Klady

Zmrzlina sa odporúča pri zápaloch hrdla a ústnej dutiny, pri nechutenstve a problémoch s prehĺtaním. Mlieko v zmrzline je zdrojom vápniku a bielkovín.

Zápory .

Niektoré ingrediencie v zmrzline môžu vyvolávať alergiu. Pri nedodržaní hygieny počas výrobného procesu môžu byť zdrojom nákazy koliformné baktérie. Ale právne predpisy prikazujú prísne hygienické podmienky, ktoré musia výrobcovia pri výrobe zmrzliny zabezpečiť. Využívajú uzatvorené výrobné linky, aby bola vylúčená možnosť styku surovín s ľuďmi.

Zdroje

https://sk.wikipedia.org/wiki/Zmrzlina#S%C3%BA%C4%8Dasnos%C5%A5 https://www.google.sk/search?hl=sk&tbm=isch&sxsrf=ACYBGNT0oS8zeZcT3iSilfEen9kWcJ4tKQ%3A1570105808644&source=hp&biw=1366&bih=657&ei=0OmVXfb4JKyrmwXAo5fQDg&q=ru%C4%8Dne+robena+zmrzlina&oq=ru%C4%8Dne+robena+zmrzlina&gs_l=img.3...4381.28022..28857...1.0..0.394.4578.0j15j4j4......0....1..gws-wiz-img.....10..35i362i39j35i39j0.Y8iOnLt3204&ved=0ahUKEwj2oO33i4DlAhWs1aYKHcDRBeoQ4dUDCAY&uact=5#imgrc=-dZj_njq12A0oM:

https://www.pexels.com/photo/two-ice-cream-cups-1362534/