Nový nepriateľ – palmový olej

22.01.2019 13:20
Kultúra a umenie

Autor : Miroslava Dzúrová, Obchodná akadémia, Nábrežie K.Petroviča 1571, Liptovský Mikuláš

Späť na články autora

Palmový olej sa získava z palmy olejnej, ktorá sa pestuje v Malajzii a na Sumatre na viac než 20 000 kilometroch štvorcových. Palmový olej je nebezpečný pre naše zdravie, pretože má vysoký obsah nasýtených mastných kyselín. V 100 gramoch repkového oleja je ich okolo 7 gramov, v palmovom oleji je ich až 49 gramov. Pri vysokej konzumácií týchto kyselín sa zapchávajú cievy, čo môže viesť k infarktu alebo k upchatiu tepien. Jeho jedinou výhodou je, že je lacný, a preto ho nájdeme vo veľkom množstve potravín. Palmový olej neohrozuje len nás, ale aj prírodu a Zem, pretože pôda pre pestovanie palmy olejnej sa získava vypaľovaním tropických dažďových pralesov, pričom tieto požiare vyháňajú alebo priamo zabíjajú zvieratá. Najviac ohrozené sú orangutany a tigre džungľové, ktoré sú už takmer vyhubené. Dúfam, že obmedzíte požívanie potravín s palmovým olejom. Ochránite tým svoje zdravie a pomôžete tým prírode.