Zahraničná prax na Sardinií

25.09.2024 18:40
Zo školy

Autor : Jozef Purda, SOŠ obchodu a služieb, Stavbárska, Martin

Späť na články autora

Dňa 2.6. 2024 žiaci odboru hotelová akademia Veronika Kánová, Tamara Lišková, Dominik Tamaši ako čašníci, a Simona Janotová s Jozefom Purdom ako kuchári odleteli na tri a pol mesiaca na taliansky ostrov Sardínia, kde pracovali v štvorhviezdičkovom hoteli IGV Club Santagiusta. Hotel spadá pod siete IGV, ktorý má hotely na Sardínii, Zanzibare, či Keni.

IGV Club Santagiusta je obrovský rezort, kde hostia bývajú v dvojposchodových domčekoch. Hotel má k dispozícii päť tenisových kurtov, futbalové ihrisko, posilovňu a basketbalové ihrisko. Samozrejme nechýba veľký bazén s lehátkami, či súkromná pláž s barom. V strede rezortu je vybudované pomyselné námestie s ďalším barom, obchodom s oblečením a ďalšími potrebami, dokonca aj divadlom. Hotel taktiež prevádzkoval Mini Club a Junior Club, vďaka čomu si mohli rodičia oddýchnuť a o deti sa postarali animátori. Stravovanie v hoteli je riešené švédskymi stolmi a show cooking vonku pod prístreškom, kde kuchári predvádzali svoje zručnosti pred zrakmi hosťa.

Skúsenosti študentov:

Tamara Lišková (servírka):

"Robilo sa mi tam dobre. Stravovanie hostí fungovalo na princípe bufetu, takže mojou úlohou bolo hlavne rámovať použitý riad, nastierať stoly a pomáhať hosťom. Za mňa to bola úžasná skúsenosť, naučila som sa niečo aj po taliansky. Určite odporúčam ísť aj ostaným študentom  na zahraničnú prax."

Jozef Purda (kuchár):

"Za mňa to bola super skúsenosť, najprv som pracoval na zelenine, kde som sa venoval  šúpaniu a krájaniu,  po pár dňoch som prešiel ku grilu, kde som mal na starosti zeleninu, mäso a ryby. Tieto suroviny som griloval pred zrakom hosťa, takzvaný show cooking. Naučil som sa toho veľmi veľa, či jazyk alebo zručnosti v kuchyni. Túto skúsenosť by som odporučil každému, čo sa nebojí roboty a chce sa naučiť nové veci. Ostal aj voľný čas na relax."

Fotogaléria k článku