Čili paprička

13.03.2020 11:35
Zo školy

Autor : Nela Novanská 6. trieda, ZŠ s MŠ Šintava

Späť na časopis

Chili paprička – čo o nej viete?

Je to malá až stredne veľká štipľavá paprika. Tvar môže byť všelijaký – oválny alebo pretiahnutý. Má hladký až hrčkatý povrch. Farba býva najčastejšie tmavočervená alebo červená. Chuť býva sladká, mnohým ľuďom pripadá pálivá, ale sú aj výnimky, ktorým sa nezdá až tak pikantná. Vôňa je výrazná - pre niektorých viac, pre iných menej štipľavá.

Pochádza z exotických druhov krovitých paprík, rastúcich v trópoch a subtrópoch Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky a najmä Mexika. Pestuje sa podobne ako paprika ročná.

Využíva sa v kuchyni pri varení, najčastejšie v podobe pomletého prášku, ako príloha k jedlu alebo ako samotné jedlo. Je veľmi zdravá - obsahuje vitamín C a karotén B, podporuje chuť do jedla a priaznivo vplýva na trávenie.

Nezabudnite si ju občas dopriať!


Fotogaléria k článku