Veľkonočný recept
Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším cirkevným sviatkom. Je symbolom príchodu jari a nového života (liahnutie, rodenie mláďat). Jar so sebou tiež prináša prebúdzanie prírody a kvitnutie rôznych druhov kvetín, a preto je rozkvitnutý aj môj recept:
Veľkonočné kvety
Potrebujeme:
- 270 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 170 g masla alebo rastlinného tuku
- 2 žĺtky
- 1ČL citrónovej šťavy
- drobné cukríky alebo lentilky na ozdobenie
Na krém:
- 200 g bielej čokolády
- 100 g masla
- 1 PL medu
- 2 PL vaječného likéru
Postup:
- Preosiatu múku zmiešame s práškovým cukrom. Pridáme pokrájané studené maslo, žĺtky a citrónovú šťavu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré vložíme do mikroténového vrecúška a dáme na 2 hodiny do chladu odpočinúť.
- Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm. Formičkou vykrojíme kvietky, ktoré vložíme do košíkových formičiek. Cesto pritlačíme k stranám formičky a dvakrát prepichneme vidličkou. Pečieme 10 minút pri teplote 180 °C.
- Pripravíme krém z bielej čokolády: Čokoládu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli a vychladíme tak, aby zostala tekutá. Pridáme zmäknuté maslo, med a vyšľaháme do peny. Nakoniec do krému zapracujeme vaječný likér.
- Upečené kvietky po miernom vychladnutí vyklopíme z formičiek. Po úplnom vychladnutí pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobným nástavcom ozdobíme krémom a cukríkmi / lentilkami.