Medovníčky

03.12.2024 11:44
Zábava

Autor : Alžbeta Bukovčanová, ZŠ s MŠ J. S. Neresnického, Dobrá Niva

Späť na časopis

Ingrediencie:• 500 g hladkej múky • 200 g práškového cukru • 5 PL tekutého medu • 100 g masla alebo rastlinného tuku do cesta • 2 celé vajcia • 1 ČL mletej škorice • 1 ČL mletých klinčekov • 1 ČL sódy bikarbóny • ½ ČL kypriaceho prášku • 1 rozšľahané vajce na potretie

Na polevu: • 1 bielok • 140 g preosiateho práškového cukru • 1 ČL zemiakového škrobu • 1 ČL citrónovej šťavy

V mise premiešame riadne suché prísady (múku, cukor, korenia, sódu a kypriaci prášok). Pridáme mäkké maslo alebo tuk, med, rozšľahané vajcia a vypracujeme tuhé, nelepivé cesto. Určite nepridávame múku, maximálne tak na pomúčenie pracovnej dosky a cesto radšej dlhšie spracovávame. Vypracované cesto zbalíme do potravinovej fólie a ako to už pri medovníkoch býva zvykom, necháme ho aspoň 12 hodín odpočívať a „zrieť“ v chladničke. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenej doske a vykrajujeme medovníčky. Pečieme pri 170 stupňoch v rozohriatej rúre asi 7 minút. Nepečte dlhšie, aby medovníky príliš nevyschli. Hneď po dopečení, ešte horúce, potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vajce sa na horúcich medovníkoch ešte dopečie a medovníky ostanú krásne lesklé, ako hovorievala nejedna babka. Vychladnuté medovníky zdobíme bielou zmesou, ktorú sme si vyrobili riadnym vymiešaním uvedených štyroch ingrediencií na polevu – viď recept. Odstrihneme malú špičku na vrecúšku, naplníme ho zmesou a zdobíme. Ak sa nám nechce, môžeme na medovníky ešte pred pečením dať polovičky orechov alebo rôzne semiačka.


RR