Ateliér francúzskej kuchyne
Hotelová akadémia Prešov, Baštová 32, 08001 Prešov
Jedinečné spojenie tradičnej francúzskej gastronómie s praktickým precvičením si komunikácie vo francúzskom jazyku a získaním nových zručností sa naskytlo našim žiakom na podujatí s názvom Ateliér francúzskej kuchyne. Ten viedol François Bouillet, francúzsky kočovný kuchár, Chef Nomade pôsobiaci od konca minulého roka na Slovensku. Vyučuje francúzštinu a organizuje rôzne gastronomické workshopy, na ktorých sa zameriava na tradičnú francúzsku kuchyňu.
Spoločne so žiakmi pripravili bohatú ponuku pokrmov pochádzajúcu z viacerých oblastí Francúzska ako napríklad Quiche lorraine – slaný koláč (Lotrinsko), Tian provençal (Provensálsko)– obdobu známeho Ratatouille, či Tarte tatin, tradičný jablkový koláč. Do workshopu zaradili aj prípravu známeho zložitého receptu pochádzajúceho z Burgundska a pripravili kura na spôsob Coq au vin. Ponuku doplnili Tarte flamée z Alsaska a Tapenády z čiernych a zelených olív pochádzajúce z Provensálska.François svojim entuziazmom podnietil v žiakoch chuť pracovať a zdokonaľovať sa v kuchárskom umení a komunikácii po francúzsky a do našej školy priniesol skutočný kus Francúzska.