Maslová vianočka
Milí čitatelia!
V tomto čísle časopisu vám ponúkame vianočný recept. Dúfame, že tento výborný recept vyskúšate aj vy.
Budeme potrebovať:
500g polohrubej múky
150g masla
2 žĺtky
80g hrozienok
25g droždia
60g mandlí
1 vanilkový cukor
citrónovú kôru
mlieko
soľ
Postup:
1. V mlieku rozmiešame droždie. Pridáme štipku soli a cukru. Vykysnutý kvások pridáme do misky spolu s múkou, rozpusteným maslom, so žĺtkami, s vanilkovým cukrom, práškovým cukrom a postrúhanou citrónovou kôrou. Pridáme hrozienka, mandle a cesto vypracujeme. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.
2. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 9 rovnakých častí a z každej vyformujeme šúľok. Formu na vianočku vymastíme a vysypeme múkou. Spodnú časť vianočky spletieme zo 4 šúľkov, prostrednú časť spletieme z troch šúľkov a nakoniec spletené dva šúľky položíme navrch.
3. Cesto vo forme necháme podkysnúť asi 10 minút. Povrch vianočky potrieme žĺtkom a posypeme mandľami. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 20 minút, potom teplotu znížime a dopečieme.
4. Vianočku necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Prajem vám dobrú chuť !