V októbri sa konal v našej škole už VII. ročník týždňa Hovorme o jedle. Jednou z aktivít, ktoré v tejto súvislosti organizuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalosti o potravinách, je súťaž konaná pod názvom „Hovorme o jedle“. Aj naša škola sa do tejto súťaže zapojila rôznymi aktivitami. Uskutočnila sa rozhlasová relácia, v ktorej sme venovali pozornosť dôležitosti raňajok pre správne fungovanie organizmu počas celého dňa. Žiaci sa dozvedeli, čo by mali mať na raňajky vo svojom jedálničku a naopak, čo by určite obsahovať nemali. Z ďalších aktivít, ktoré sa konali, to boli prezentácie žiakov na tému zdravej výživy, rozprávali sme sa o dôležitosti zaraďovania väčšieho množstva ovocia a zeleniny do nášho jedálneho lístka, žiaci sa dozvedeli o liečivých účinkoch niektorých druhov ovocia. Zo žiackych prezentácií sme sa niečo naučili o známych i menej známych druhoch orechov a tiež sme diskutovali o účinkoch konzumácie orechov na naše zdravie. Na hodinách výtvarnej výchovy sa žiaci svojimi prácami zapojili do súťaže „Chutné maľovanie“. Rôznymi technikami maľovali ovocie a zeleninu. Žiaci si pripravili ovocné a zeleninové šaláty, vyrábali postavičky z ovocia a zeleniny, z ktorých si na záver urobili výstavku a spoločne si potom na svojich výrobkoch pochutili. Zdravému jedlu, obzvlášť ovociu, zelenine a orechom, by malo byť v našej strave venované popredné miesto. Dúfame, že aj takýmito aktivitami v našich žiakoch vzbudíme a podporíme záujem o správne a vyvážené stravovanie.
Mgr. Michaela Fliegová