Naše zručnosti v čase karantény
03.04.2020 18:55
Zo školy
Autor : Silvia Koričárová, SOŠ obchodu a služieb, Stavbárska, Martin
Prišiel koronavírus a my sme náhle museli ostať doma. Najprv to mali byť len nevinné dva týždne, z ktorých sa nakoniec stal mesiac, možno viac.
Myslím si, že to neprišlo len tak. Všetko má svoje dôvody, tak isto ako aj toto. Príroda sa vzbúrila, chcela nám ukázať, čo pre nás znamená, chce si oddýchnuť od smogu a znečisťovania. Dúfam, že keď sa toto skončí, uvedomíme si, kde sú pravé hodnoty, ako sa správať k prírode ale aj k sebe samým. Dodržujme čo máme a spoločne to zvládneme.
Som študentkou druhého ročníka hotelovej akadémie a ani počas týchto dní nezabúdam na naše zručnosti, ktoré sme sa učili, stále skúšam a vymýšľam niečo nové a iné. Túto palacinkovú tortu som venovala mojej mamine. Skúste ju aj vy a oslaďte si trochu tieto dni. Dobrú chuť.
Palacinková torta:
INGREDIENCIE -
- 180 g celozrnnej špaldovej múky
- 20 g čokoládového proteínu (môžeš vynechať)
- 10 g kakaa
- 1 vajíčko
- 350 – 400 ml mlieka (prípadne kombinácia mlieka a vody)
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g ricotty
- 100 g obľúbeného džemu (najlepšie bez cukru)
- sladidlo podľa chuti (stévia)
- trocha citrónovej šťavy
- ovocie a čokolády na dozdobenie
POSTUP
Najskôr si pripravíme cesto na palacinky. Múku zmiešame s proteínom a kakaom, pridáme vajíčko, mlieko a dôkladne premiešame, aby v ceste neboli hrudky. Palacinky pečieme na nepriľnavej panvici (ak nemáme, potrieme ju troškou oleja). Ďalej si pripravíme krém. Tvaroh zmiešame s ricottou, dosladíme podľa chuti a ochutíme citrónovou šťavou. Palacinky striedavo natierame tvarohom a džemom a ukladáme ich na seba. Vrch torty dozdobíme ľubovoľným ovocím a nastrúhanou čokoládou. Pred krájaním necháme stuhnúť aspoň hodinku v chladničke.