2985 G 00 cukrárska výroba
Autor : Zuzana Paurová, SŠI Fatranská, Žilina
Cieľom učebného odboru je osobnostne a odborne pripraviť žiakov na výkon povolania v cukrárskej výrobe. V prvom ročníku si žiaci pripravujú výrobky z tuhých tukových ciest, ktoré vypichujú alebo striekajú, následne pečú, plnia, dokončujú a balia. Sú to napríklad linecké s cukrom, polomáčané alebo trené, vanilkové rožky, medvedie labky a podobne. Druhý ročník je zameraný na zvládnutie technologických postupov výroby medových a lístkových ciest, prípravy šľahaných, odpaľovaných a jadrových hmôt. Žiaci zhotovujú lístkové trubičky, zdobené medovníky a rôzne krémové rezy. Najvyhľadávanejšie sú punčové, dobošové a orechové rezy, čokoládová roláda, štafetky, ale hlavne plnené kokosky, venčeky a špice. V poslednom ročníku štúdia si žiaci osvoja technologický postup kysnutých ciest a špeciálnych hmôt. Žiaci pripravujú napríklad bratislavské rožky, laskonky alebo kokosový kmeň. Získavajú vedomosti a zručnosti pri spracovávaní modelovacích hmôt a techniky zdobenia naďalej rozvíjajú v zákazkovej výrobe. Podieľajú sa na realizácií tort, ako aj ostatných cukrárskych výrobkov.
Absolvent učebného odboru cukrárska výroba je pomocný odborný pracovník s kvalifikáciou v prevádzkach potravinárskej výroby. Má nevyhnutné základné vedomosti a zručnosti pre výkon svojho povolania v cukrárskej výrobe alebo v službách. Pri práci používa štandardné technologické postupy, predpísané materiály, suroviny, stroje a zariadenia. Zverené práce vykonáva samostatne, pod dohľadom s určitým stupňom samostatnosti alebo v tíme. Učebný odbor je vhodný pre dievčatá aj chlapcov. Dĺžka štúdia je 3 roky.