Skills Slovakia GASTRO junior CUP 2023
Autor : Zdena Žiaková, Stredná odborná škola obchodu a služieb, Jilemnického 1282, Žiar nad Hronom
Dňa 17. januára 2023 sa uskutočnilo semifinále súťaže Skills Slovakia - Gastro Junior CUP v odbore cukrár. Témou súťaže bol francúzsky dezert eclair. Aby sme sa dostali do semifinále, museli sme úspešne prejsť školským kolom. Následne sme usporiadateľovi súťaže poslali našu receptúru a fotografiu dezertu. V dezerte museli byť dve hlavné suroviny čokoláda callembout a debic smotana 35 %. Súťažná hodnotiaca komisia hodnotila 16 tímov, ktoré sa skladali z dvojíc. Do finálového kola sa dostalo 6 tímov, ktoré sa umiestnili v zlatom a striebornom pásme. My sme sa umiestnili v bronzovom pásme, zo 16 súťažných tímov na 9. mieste. Bola to veľmi pekná skúsenosť. Máme dobré rady od komisárky, ktorá nám vysvetlila, ako pracovať so smotanou debic. Taktiež nám poradila, ako môžeme nabudúce naše eclairs vylepšiť a ktorým chybám sa máme vyhnúť. So svojím umiestnením a reprezentáciou sme veľmi spokojné. Sme veľmi vďačné naším pedagógom, že nám pomohli s prípravou tohto náročného dezertu. Tešíme sa na ďalšie súťaže, ktoré absolvujeme. (D. Hrmová a E. Krištofová, 2.B)