Bocuse d’Or 2023

14.02.2024 22:06

Autor : Magdaléna Ochabová, Hotelová akadémia, Mikovniho 1, Bratislava

Späť na úvod

V Bratislave sa dňa 13. októbra 2023 konalo vrcholné kulinárske zápolenie v rámci „Festivalu slovenskej gastronómie METRO GUSTO 2023“ Bocuse d’Or 2023. Bocuse d’Or je medzinárodná súťaž kuchárov otvorená pre všetky krajiny. Odohráva sa naživo pred verejnosťou a prezentuje najnovšie trendy modernej svetovej kuchyne. Jej cieľom je zdôrazniť rôznorodosť kulinárskych kultúr. Odhaľuje najlepších mladých kuchárov sveta. Bocuse d’Or sa etablovala ako najdôležitejšia medzinárodná súťaž vo varení. Stala sa grálom pre mladých kuchárov, ktorí chcú zažiariť na medzinárodnej scéne a zapôsobiť na svojich starších kolegov. Bocuse d’Or je udalosťou, ktorá odhaľuje nové talenty a techniky, ale aj kulinárske dedičstvo. Umožňuje na celosvetovej gastronomickej scéne presláviť gastronomickú kultúru aj menej známych krajín. Po dvoch rokoch sa opäť konalo Národné kolo Bocuse d’Or. Súťažili štyri tímy známych kuchárov z celého Slovenska. Čakala ich neľahká úloha za päť a pol hodiny vyčarovať gastronomický zážitok vo forme dvoch hlavných jedál pre 14 osôb. Povinnou súčasťou prvého pokrmu, podávanom na tanieri „Jeseň na tanieri“ boli cesnak a tekvica. V druhom pokrme ako „Téma na mise“ nesmel chýbať zubáč. Víťaz finále Bocuse d’Or Slovakia 2023 Marek Minarič so svojim tímom postúpil do európskeho kola súťaže Bocuse d’Or 2024, ktoré sa bude konať v marci 2024 v nórskom meste Trondheim. Žiaci Hotelovej akadémie Mikovíniho 1 pod vedením hlavnej MOV Ing. Emílie Bačovej mali možnosť obsluhovať hodnotiacich komisárov týmito úžasne voňajúcimi a krásne vyzerajúcimi súťažnými jedlami. Žiaci odboru kuchár boli súčasťou súťažných tímov a mali možnosť súťažiacim pomáhať s prípravnými prácami, krájaním surovín a podieľali sa na celkovom dekorovaní mís a jedál.

Fotogaléria k článku