Medzinárodná súťaž Her Stories

12.06.2024 14:46
Zo školy

Autor : Viera Helbichová, ZŠ Bernolákova 16, Košice

Späť na úvod

Žiačky Tamara Begeniová, Naďa Kováčiková a Nikola Maretová z VIII. A triedy sa zapojili do medzinárodnej súťaže Her Stories - Rozprávanie príbehov židovských žien.

Súťaž bola určená pre žiakov z krajín Maďarska, Španielska, Nemecka, Slovenska, Českej republiky, Poľska a Grécka. Do súťaže sa zapojilo 49 projektov, ktoré posudzovala medzinárodná porota podľa ich kreativity, historickej presnosti a rozprávania.

Naše žiačky vytvorili krátky film o Ľudmile Rutarovej, ktorá prežila holokaust. Tento ich projekt získal 1. miesto v rámci Slovenskej republiky. Svoj víťazný projekt reprezentovali na víkendovom pobyte v Budapešti vrátane slávnostného odovzdávania cien. Vyhodnotenie súťaže bolo doplnené sprievodným programom, počas ktorého bola žiačkam predstavená história židovskej štvrte, miestnej synagógy a zúčastnili sa aj osobného stretnutia s pani Verou Szekeres-Varga, ktorá prežila holokaust. Žiačky tak mali možnosť nie len reprezentovať našu krajinu, ale získať aj nové vedomosti a skúsenosti. Okrem iného mali možnosť spoznať aj historické centrum Budapešti s najznámejšími pamiatkami.

Gratulujeme za tento úžasný výsledok a prajeme veľa úspechov do budúcna.

Fotogaléria k článku