Exkurzia Berlín – Drážďany – Moritzburg

21.06.2024 18:38
Zo školy

Autor : Linda Donovalová, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na úvod

V dňoch 24. až 27.apríla 2024 sme sa zúčastnili exkurzie do Berlína - hlavného mesta Nemecka. Vyrazili sme v utorok v nočných hodinách a ráno sme začali s prehliadkou mesta.

Prvá zastávka bola pri známej Brandenburskej bráne s následnou prechádzkou k Pomníku zavraždeným Židom Európy. Náš sprievodca nám ukázal, kadiaľ prechádzala hranica medzi východným a západným Berlínom a čím sa tieto časti líšili, najznámejší Ostrov múzeí, olympijský štadión a taktiež zámok Charlottenburg i sedemposchodové nákupné centrum KaDeWe. Prvý deň sme ukončili pri Kostole cisára Wilhelma. Následne sme sa večer presunuli na hotel.

Ďalšie ráno nás čakal nabitý program. Deň sa niesol v znamení sledovania cesty, kadiaľ viedol Berlínsky múr.

Prvú zastávku sme si urobili na mieste Checkpoint Charlie. Tu nám náš sprievodca povedal viac o rozdelení Berlína na 4 sektory. Presunuli sme sa do Neues Museum s krásnou egyptskou expozíciou a bustou Nefertiti. Po prehliadke sme navštívili budovu Ríšskeho snemu so sklenenou kupolou. Počasie bolo krásne a teplé a výhľad zhora bol nádherný. Následne sme navštívili Alexanderplatz, videli časti Berlínského múra a vydali sa na večernú cestu do Drážďan. Po náročnom dni sme sa všetci tešili do hotela. Ďalšie ráno začalo prechádzkou popri rieke Labe až do historického centra Drážďan. Videli sme typický parník premávajúci po rieke, krásny Balkón Európy, Frauenkirche, Semperovu operu, až sme prišli cestou rozkvitnutých stromov k barokovému zámku Zwinger. Nádvorie bolo síce v rekonštrukcii, ale Múzeá starých majstrov, keramiky a matematicko-fyzikálny kabinet určite zaujali, rovnako ako hradné terasy a fontány.

Posledný deň sa niesol v znamení svetoznámej rozprávky Popoluška. Malebný zámok Moritzburg pri českých hraniciach naozaj žil a dýchal spomienkami na túto rozprávku. Slávne schodisko a rozkvitnuté záhrady boli dokonalým miestom na ukončenie nášho výletu. Vnútorná prehliadka zámku bola prekrásna. Po rozprávkovom dopoludní sme nasadli do autobusu a vydali sa na spiatočnú cestu domov.