Interview s pani profesorkou Matulovou

21.06.2024 18:38
Zo školy

Autor : Katka Minarovská, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na úvod

V poslednom čísle tohtoročnej Mozaiky sme si zavolali na rozhovor jednu z nových pani profesoriek na našej škole. Nie je ňou nik iný ako pani profesorka Mgr. Marta Matulová, ktorá od tohto školského roka vyučuje na našej škole anglický jazyk.

KM: Kde ste študovali?

MM: Na strednej škole som študovala na tomto gymnáziu, vtedy zvanom ešte Gymnázium Hlohovec a po skončení štúdia som pokračovala na Pedagogickej fakulte v Nitre.

KM: Akou študentkou ste boli ?

MM: Ja si myslím, že som bola takou neutrálnou študentkou. Mala som rôzne známky z rôznych predmetov. Najviac ma však bavila angličtina a ešte aj biológia u pani prof. Puškelovej, ktorú som síce k prijímačkám a ďalšiemu štúdiu nepotrebovala, no aj tak som z nej išla maturovať. Boli sme veľmi dobrý kolektív so skvelou triednou a ja ako študentka som bola v tejto triede takou priemernou študentkou. Ale celkovo sme boli ako trieda neutrálni a povedala by som, že sme boli milí a priateľskí študenti.

KM: Aké sú Vaše koníčky a ako trávite voľný čas ?

MM: Priznám sa, že toho voľného času je naozaj málo, resp. všetok čas mimo práce venujem svojej rodine a hlavne mojej malej dcére, takže na osobné hobby mám naozaj málo času a priestoru. V minulosti som ale najviac času venovala cestovaniu a stretávaniu sa s priateľmi.

KM: Prečo ste sa rozhodli práve pre povolanie učiteľky ?

MM: Nenazvala by som to ako nejaké rozhodnutie, skôr mi to tak prirodzene vyplynulo z rodinného pozadia, keďže my sme taká učiteľská rodina. Takže to prišlo tak prirodzene.

KM: Je to Váš prvý školský rok na našej škole v role pedagóga. Ako sa Vám tu páči ? Čo je tu iné oproti Vašim študentským časom ?

MM: Mne sa páči na tejto škole. Páči sa mi, že dnešní študenti sú aktívnejší ako sme boli my, sú iniciatívnejší, viac prejavujú svoje názory a emócie. Oproti mojim študentským časom mi tu chýbajú špecializované učebne na niektoré predmety, resp. ony tu aj sú, len boli pretvorené na kmeňové triedy. Mám pocit, že je tu oveľa väčší liberalizmus, ak to porovnám s rokmi, kedy som tu študovala ja.

KM: Je Vaše zamestnanie to vysnívané ? Vedeli by ste si predstaviť pracovať aj v inej sfére ?

MM: Nikdy som nepatrila k tým ľuďom, ktorí odmalička snívali o nejakom povolaní, nikdy som nemala svoj ,,dream job“. Takže viem si predstaviť pracovať v rôznych povolaniach. Nie som človek, ktorý ide priamočiaro za jednou vecou, som skôr prispôsobivý typ, mám rada výzvy.

KM: Ako sa dá, podľa Vás, najlepšie naučiť cudzí jazyk ?

MM: Vďaka aj mojim osobným skúsenostiam je určite najlepšie vycestovať do danej krajiny, v prípade angličtiny do jednej z anglicky hovoriacich krajín. Človek, ktorý neovláda daný jazyk, nie je si istý alebo len nemá dostatok sebavedomia, je v zahraničí hodený do školy, ktorá sa volá život. Tam sa naučíte komunikovať - či už v pracovnom prostredí, alebo aj v súkromnej sfére. Pre mňa osobne je teda najlepší spôsob vycestovať a komunikovať.

KM: Máte nejaký vzor ?

MM: Nemám konkrétny vzor, ani som ho nikdy nemala. Nie som typ človeka, ktorý by robil niečo, lebo to robí druhý človek. Ale samozrejme, ak to nazveme ako vzor, tak sú ním rodičia, moja sestra, starí rodičia- v tom, akým spôsobom žijú, ako sa správajú k druhým, ako nás viedli. Teraz je mojím vzorom aj moja dcéra, pretože aj ona ma v živote veľa učí.

Ďakujeme pani profesorke Matulovej za milý rozhovor a dúfame, že sa jej na našej škole bude naďalej páčiť. Želáme jej veľa úspešných rokov a vďačných študentov.