Jednou z radostí priateľstva je mať človeka, ktorému môžeme zveriť tajomstvo

21.06.2024 18:38
Vzťahy

Autor : Zoja Bedrichová, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na úvod

V priateľstve vidím jednu z najväčších radostí práve v možnosť zdieľať s niekým svoje tajomstvá. Je to ten pocit dôvery a bezpečia, ktorý vytvára hlbšie puto medzi dvoma ľuďmi. Lebo, ako raz povedal jeden nemenovaný človek: ,,V priateľstve spočíva jedna z najväčších radostí -mať niekoho, kto ti rozumie, kto ťa prijíma bez podmienok a kto tvoje tajomstvá chráni ako svoje vlastné.“ Tento citát zhromažďuje to, čo ja osobne cítim.

Pre mňa je jednou z najväčších hodnôt priateľstva práve táto schopnosť –mať niekoho, kto mi rozumie bez ohľadu na to, čo sa deje, kto ma prijme s otvorenou náručou a kto si váži moje dôverné rozhovory. Je to pocit bezpečia a pokoja- vedieť, že existuje človek, ktorému môžem dôverovať bez obáv o to, že moje tajomstvá budú zneužité. Takýto vzťah je vzácny a cenný, a preto si ho vážim a chránim.

Avšak, nemožno ignorovať skutočnosť, že nie každý priateľ je schopný udržať zverené tajomstvá. To je jedna z najťažších lekcií, ktoré môžem v priateľstve zažiť. Keď sa tajomstvo, ktoré som zverila osobe, ktorej verím, dostane von, cítim sa byť zranená a zradená. Stratím dôveru nielen v danú osobu, ale niekedy aj v celé priateľstvo. Je to niekedy, ako keby sa mi celý svet zrútil pod nohami, pretože som dúfala, že som našla spojenca vo svete plnom neistôt.

V takej situácii si uvedomujem, že priateľ, ktorý nedokáže udržať moje tajomstvá alebo ich využíva, nie je ten, kto tvorí zdravé a pevné priateľstvo. Dôvera je základným pilierom, a keď sa zrúti, klesá celá stavba. Je dôležité si vybrať priateľov múdro a rozvážne, s istotou, že sú schopní udržať moje tajomstvá s úctou a starostlivosťou.

Aj napriek zneužitiu dôvery je však dôležité nezatvárať sa pred ďalšími možnými priateľstvami. Pretože, hoci ma môžu niektorí sklamať, existujú aj tí, ktorí sú hodní mojej dôvery. A keď nájdem takého priateľa, ktorému môžem úprimne zveriť moje tajomstvá, je to poklad, ktorý si veľmi vážim a chránim si ho.

V konečnom dôsledku, jedna z najväčších radostí priateľstva spočíva v tom, že mám niekoho, kto ma prijíma takú aká som, kto ma počúva bez súdu i a kto mi poskytne útočisko pre moje myšlienky a tajomstvá. Ale s tým prichádza aj zodpovednosť vybrať si tých správnych ľudí, ktorí si tu dôveru zaslúžia.