Ahojte!
Je tu čas, kedy je osviežujúce ochladiť sa domácimi nanukmi a zmrzlinou. Zmrzliny a nanuky milujú rovnako deti, ako aj dospelí. Zmrzlina je bezpochyby najlepšia a najpopulárnejšia maškrta, ktorú si môžete pripraviť aj doma. Tak poďme na to!
Kombinácia mäty a čokolády nikdy nesklame! Vyrobte si ju jednoducho a rýchlo. Na viac porcií budeme potrebovať :
• 2 hrste čerstvej mäty
• 100 – 150 g kryštálového cukru
• 500 ml smotany na šľahanie
• 200 ml mlieka
• 60 – 80 g čokolády
Postup: Čokoládu nasekajte na drobné kúsky a odložte bokom. Aj mätu nasekajte a zmiešajte s cukrom a mliekom. Ak nechcete v zmrzline kúsky lístkov, túto zmes môžete rozmixovať na zelenú hmotu. Šľahačku vyšľahajte dotuha. Postupne do šľahačky primiešajte mätu a čokoládu. Hmotu uložte vo vhodnej nádoby do mrazničky. Servírujte po niekoľkých hodinách dozdobené lístkami mäty.
Ako ďalšiu zmrzlinu vám vrelo odporúčam čerešňovú s mascarpone. Túto domácu a bezvaječnú zmrzlinu si naozaj vychutnáte. Cukor môžete pridávať a uberať podľa chuti a zrelosti ovocia. Výbornou náhradou za čerešne sú broskyne alebo marhule, ktoré vopred sparte v horúcej vode a ošúpte.
Na viac porcií budeme potrebovať:
• 500 g odkôstkovaných čerešní/višní
• 100 g práškového cukru
• 250 g mascarpone
• 500 ml šľahačkovej smotany
Postup: Všetky suroviny dajte dobre vychladiť. Odkôstkované čerešne môžete dať deň vopred do mrazničky. Čerešne rozmixujte s cukrom a mascarpone. Šľahačku ušľahajte dotuha a čerešňovú zmes do nej primiešajte už ručne. Preložte do nádoby a dajte zamrznúť. Servírujte vychladené a dozdobené najlepšie s čerstvým ovocím a čokoládovým toppingom.
Tento recept je trochu ťažší, ale zato je to veľmi chutné osvieženie. Ide o kokosovo-ovocné nanuky. Namiesto kokosu môžete pridať i mak alebo chia semienka. Nanuky budú ešte honosnejšie, ak ich po vyklopení polejete čokoládou.
Na viac porcií budeme potrebovať:
Tvarohová časť:
• 250 g jemného tvarohu
• 200 g bieleho jogurtu alebo kokosového mlieka
• kokosová aróma alebo esencia, likér
• 2 – 3 PL cukru alebo medu
Ovocná časť:
• 150 g drobného ovocia (maliny, černice...)
• 2 – 3 PL strúhaného kokosu
• 1 – 2 PL cukru alebo medu
Postup: Tvaroh zmiešajte s jogurtom alebo s kokosovým mliekom, dochuťte arómou a cukrom. Trištvrte hmoty odoberte do druhej misky. Ovocie zahrejte na panvici a rozpustite v ňom cukor alebo med, primiešajte aj kokos. Podľa chuti ovocnú časť nechajte vcelku, rozpučte alebo rozmixujte najemno. Po vychladnutí ju jemne vmiešajte do odobratej menšej časti tvarohovej hmoty tak, aby ste ich spolu úplne nerozmiešali a po zamrznutí sa vytvorila efektná mozaika. Nanukové formičky alebo tégliky plňte striedavo alebo pol na pol, tvarohovou a ovocnou zmesou a odložte asi na 30 – 50 minút do mrazničky. Ešte do mäkkých nanukov napichajte paličky a nechajte niekoľko hodín zamraziť.
Ako ďalší nanuk je tvarohový nanuk. Tvarohový nanuk je klasika, ktorá prežila dlhé roky a stále je populárna.
Budeme potrebovať:
• 250 g jemného tvarohu
• 100 g práškového cukru
• 1 vanilkový cukor
• 250 ml smotany na šľahanie
• 1 PL kakaa
Postup: Tvaroh vymiešame s cukrami. Smotanu vyšľaháme na šľahačku, pridáme do tvarohu a premiešame. Časť zafarbíme kakaom. Naplníme formičky na nanuky a dáme do mrazničky aspoň na 3 hodiny. Keď je formičiek málo, použijeme aj tégliky. Po zamrznutí nanuky namáčame do rozpustenej čokolády. Tá na zamrznutom nanuku hneď stuhne.
Dúfam, že si aspoň jednu z týchto skvelých pochúťok pripravíte doma. Sú lahodné, osviežujúce a potešia všetkých.
Prajem sladké maškrtenie!