Školský výlet

24.06.2024 21:01
Zo školy

Autor : Gabriela Pellová, ZŠ Bernolákova 16, Košice

Späť na úvod

Žiaci 1. B a 4. B zažili zaujímavý výlet. Cieľom bola najväčšia jaskyňa Slovenského krasu jaskyňa Domica, luxusné sídlo Andrássyovcov v kaštieli Betliar a Mauzóleum

v Krásnohorskom Podhradí...

Podzemná plavba v jaskyni Domica bola magická. Málokde môžeme v jaskyni plavbou čeriť hladinu jazierka. Stalaktity, stalagmity, stalagnáty a krásna scenéria najkrajšej kvapľovej jaskyne v Európe si nás úplne získali.

Historický nábytok, bytové doplnky, umelecké zbierky, či exotické trofeje... to všetko sme našli v kaštieli Betliar, ktorý bol sídlom rodiny Andrássyovcov, najvýznamnejších aristokratov v Európe v 19. storočí.

V parku skryté Mauzóleum ako nemý svedok lásky grófa Dionýza, posledného mužského predstaviteľa monockej vetvy Andrássyovcov, a jeho manželky Františky, nás príjemne prekvapilo. Žiakov najviac zaujalo krásne zlaté zdobenie kupoly a socha ich verného psíka.

Vzácne zážitky, cenné informácie, nové poznatky... to bol náš školský výlet. Kaštieľ Betliar, Mauzóleum, či jaskyňa Domica sú prírodno-kultúrno-historické perly nášho východného Slovenska. V itinerári školských výletov určite nesmú chýbať.

Fotogaléria k článku